Beton vloeren onderhouden

Beton vloeren onderhouden

Naast vloeren van hout en natuursteen zien we steeds meer het toepassen van beton als vloer. Tot voor enkele jaren zagen we betonnen vloeren alleen in industriële ruimtes zoals werkplaatsen en magazijnen, maar tegenwoordig wordt het ook steeds meer toegepast in woningen en kantoren. De stoere industriële uitstraling, soms in combinatie met zwart stalen kozijnen geeft de woon- of kantoorruimte een stoere uitstraling. Gecombineerd met een juist gekozen inrichting kan zo’n vloer heel mooi en stijlvol zijn, maar we moeten ook robuuste beton vloeren onderhouden! Helaas zijn er nog teveel aannemers die vloeren van beton in woningen of kantoren opleveren die niet standaard van een goede bescherming zijn voorzien.

Met enige regelmaat echter word ik gebeld met de vraag of wij de nieuwe betonvloer kunnen reinigen en vuil of vlek afstotend kunnen maken. De klacht is dan dat er bij het eerste gebruik al vlekken zijn ontstaan door limonade, wijn, vet- of oliespetters. Door de enigszins poreuze structuur van beton dringen deze stoffen makkelijk in de vloer en zijn vaak moeilijk te verwijderen.

Eerst even iets over de verschillende soorten betonvloeren die we als “woonbeton” tegenkomen.

Gevlinderde betonvloer

Deze is 7 tot 10 cm dik en al of niet voorzien van vloerverwarming. Bij gevlinderd beton wordt na het storten en een bepaalde droogtijd (droogtijd beton) van de betonvloer d.m.v. een speciale “vlinder”machine de toplaag geëgaliseerd en verdicht. Het beton krijgt zo die typisch wolkerige, matte uitstraling.

Gepolijste betonvloer (glansbeton)

Hierbij wordt de gevlinderde en uitgeharde betonvloer in verschillende fasen op glans gepolijst. Dit gebeurt d.m.v. speciale polijst machines voorzien van harde diamantschijven of flexibele diamantpads, Hoe fijner de diamantpads hoe hoger de glans. De toplaag wordt hierdoor extra versterkt omdat de zachtere kalkachtige deeltjes uit het cement worden gepolijst en het hardere kwartsgesteente overblijft. De vloer is daardoor gladder en makkelijker te reinigen dan een gevlinderde betonvloer.

Cementgebonden gietvloer

Gietbeton, beton designvloer of woonbeton, het zijn allemaal verschillende benamingen voor cementgebonden gietvloeren maar in feite heeft men het altijd over hetzelfde. Een cementgebonden gietvloer is slechts 3 tot 8 mm dik, waardoor deze direct op een stevige, vaste ondergrond gegoten kan worden. De “look” van deze vloer is nauwelijks van echt beton te onderscheiden. Cementgebonden gietvloeren zijn in diverse kleurschakeringen te krijgen.

Voor alle betonvloeren geldt echter hetzelfde

“Ze zijn heel sterk maar niet vloeistofdicht en daarom gevoelig voor vlekken veroorzaakt door vet, olie, wijn of zuur”. Alle betonvloeren zijn wel hard maar ook enigszins poreus en zonder extra bescherming kunnen vloeistoffen, oliën en vetten makkelijk in de poriën van het beton dringen en vlekken veroorzaken. En deze zijn meestal niet zo makkelijk te verwijderen.

Hoe kun je een betonvloer het beste beschermen tegen vlekken

Er zijn verschillende manieren om een betonvloer goed te beschermen.

1. Beton vloeren onderhouden met een natuurlijk olie of was

U kunt zelf de vloer beschermen door deze in te boenen met lijnolie eventueel verdund met wat terpentine olie of een bijenwas. De vloer zal wat meer gaan glanzen maar is redelijk beschermd tegen vuil en vloeistoffen.

Onderhoud
U kunt de vloer regelmatig schoonmaken met een steen- of edelzeep. Dit is een reinigingsmiddel op basis van lijnolie of bijenwas. Hiermee vul je steeds de poriën in de vloer waardoor vocht en vuil minder makkelijk in het beton kunnen dringen.

2. Betonvloer impregneren

Impregneren van beton is een uitstekende manier voor beton vloeren onderhouden tegen vuil en vloeistoffen. Dit kan zowel op nieuw opgeleverde betonvloeren worden toegepast maar ook op oudere vloeren. Natuurlijk is het het beste dit zo snel mogelijk na oplevering te laten doen, maar kan dus ook later (en dan maar hopen dat het niet te laat is). Het beste kun je dit laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Het is namelijk mogelijk dat eerst een curing compound moet worden verwijderd. Dat is een laagje dat na het storten van het beton over het oppervlak wordt verneveld om snel uitdrogen te voorkomen. Want te snel uitdrogen kan krimpscheuren veroorzaken.

Je hebt heldere impregneermiddelen maar ook impregneermiddelen met een kleurverdiepende werking waardoor de betonvloer iets donkerder van kleur wordt. Maar uiteindelijk hebben ze allemaal hetzelfde doel, het voorkomen van indringen van vuil en vloeistof door de porositeit van het beton op te heffen.

Impregneringsmiddelen worden in een dun waterige vorm op de vloer aangebracht en dringen in het beton. Door de speciale samenstelling wordt een chemische reactie veroorzaakt met o.a. de kalk in het beton waardoor er kristalletjes ontstaan die de poriën vullen. Desondanks blijft een geïmpregneerde vloer damp-open. Omdat het impregnaat in het beton dringt en dus geen laagje vormt veranderd er niets aan het uiterlijk van de betonvloer. (behalve dan bij een kleurverdiepend impregnaat).

Prijzen voor het impregneren van de vloer zijn een beetje afhankelijk van de voorbehandeling of er een curinglaag verwijderd moet worden of dat er al vlekken verwijderd moeten worden maar ligt tussen de € 8,00 en € 12,00 per m2.

Onderhoud
U kunt de vloer regelmatig schoonmaken met een steen- of edelzeep. Dit is een reinigingsmiddel op basis van lijnolie of bijenwas. Hiermee vul je steeds de poriën in de vloer waardoor vocht en vuil minder makkelijk in het beton kunnen dringen.

3. Betonvloer transparant coaten (sealen)

Voor een ondoordringbare afwerking kunnen wij ook de betonvloer afwerken met een transparante PU- of epoxy coating. Hiermee is de vloer volledig afgesloten en optimaal beschermd. Er kan worden gekozen uit een glanzende coating waarbij een gepolijst effect wordt bereikt of een volkomen matte coating waarbij je nauwelijks tot geen verschil ziet met een onbehandelde betonvloer.

Een PU(polyurethaan) coating is elastisch, geluidsarm en wordt toegepast in woningen en kantoren.

Een Epoxy coating is harder en slijtvaster maar niet elastisch en wordt toegepast in garages, werkplaatsen, magazijnen en op andere industriële vloeren waar hogere eisen aan slijtvastheid worden gesteld.

Beton vloeren onderhouden met een transparante coating is het makkelijkst te onderhouden. In feite is er een dunne, sterke en slijtvaste toplaag van kunststof aangebracht.

Met een vloercoating bescherm je je betonvloer optimaal tegen een aantrekkelijke prijs. Prijzen voor het aanbrengen liggen tussen de € 20,00 en € 30,00 per m2 all-in.

  • Gemakkelijk in onderhoud
  • Sterk en slijtvast, ook bij chemische belasting
  • Naadloos
  • Voor elke toepassing een geschikt systeem
  • Bij onverhoopte beschadiging goed te herstellen

Naast volledig transparant zijn PU- en epoxycoatings ook leverbaar in talloze Ral-, Sikkens- en NCS kleuren.

“Zo creëert u een moderne onderhoudsvriendelijk vloer in een stijl die volledig is aan te passen aan uw eigen voorkeur.”

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over een betonvloer reinigen, of neem direct contact met ons op!

Scroll naar boven