Marmer schoonmaken

Marmer schoonmaken – Algemeen

Marmer vloeren vinden we vaak in entrees van prestigieuze gebouwen. Het heeft een chique uitstraling en geeft extra allure aan een entree. Natuursteen vloeren kunnen een ruw afgewerkt oppervlak hebben zoals kwartsiet of leisteen of een gepolijst oppervlak zoals marmer en graniet.

De meeste natuursteen soorten zijn slijtvast en kleurecht waardoor ze zeer geschikt zijn voor vloeren. Natuursteen vloeren zijn verkrijgbaar in talloze structuren, kleuren, afmetingen en patronen.

Marmer, travertin en Belgisch hardsteen zijn kalkhoudende steensoorten. Marmer en travertin zijn vrijwel volledig gevormd uit kalk (calciumcarbonaat)

Deze steensoorten zijn slecht bestand tegen zuren. Direct marmer schoonmaken is een must als er bijvoorbeeld jus d’orange is gemorst om geen doffe plekken te veroorzaken.
Marmer is meestal gepolijst tot een hoogglans of gezoet tot een zijdeglans.

Marmer schoonmaken

Marmer schoonmaken is redelijk makkelijk mits de juiste reinigingsproducten worden gebruikt. Door gebruik van verkeerde of teveel reinigingsmiddelen ontstaat er een zeepfilm die de vloer glad en dof maakt.

Ook kan de glans door veel gebruik verdwijnen, bijvoorbeeld in de looppaden. Alleen het marmer schoonmaken helpt dan niet meer. Deze slijtage is evenwel goed te herstellen d.m.v. polijsten en/of kristalliseren waarbij het calciumcarbonaat door een chemische reactie met de kristallisatie vloeistof wordt omgezet in keiharde microkristallen. De vloer wordt hiermee tevens minder poreus.
Het kristalliseren van marmer wordt vaak toegepast als de vloeren niet teveel zijn aangetast met krasjes en andere oneffenheden in de vloer.
Kristalliseren maakt ondiepe krasjes minder zichtbaar. Andere beschadigingen blijven onveranderd zichtbaar, zoals scheuren, diepere krassen en oneffenheden.
Bij diepere beschadigingen en grotere oneffenheden zal de vloer met diamantschijven in verschillende fasen opnieuw worden geslepen en gepolijst tot een nieuwe vloer.

Impregneren
Door de vloer te impregneren met een impregneermiddel help je het indringen van vuil en vocht te voorkomen.
Echter een impregneermiddel verandert de bestanddelen van marmer niet, en blijft door de in de natuursteen aanwezige kalk ook met een impregneermiddel nog gevoelig voor zuren.

Lees meer over marmer schoonmaken en download het GRATIS E-book: “Vloeren, vloerbedekking en vloeronderhoud”.

Scroll naar boven