Marmoleum schoonmaken en onderhoud

Marmoleum schoonmaken en onderhoud

Marmoleum onderhoud, reinigen en beschermen.
Marmoleum of linoleum is duurzaam en samengesteld uit voornamelijk natuurlijke grondstoffen zoals lijnolie en hars als bindmiddel. Daarna wordt het vermengd met kurk of houtmeel, kalksteen en kleurpigmenten. Door deze menging worden linoleumkorrels  gevormd. De korrels worden op een jute ondergrond gewalst waarna het in droogkamers wordt gedroogd. Bij de meeste fabrikanten wordt de vloerbedekking voorzien van een dunne beschermlaag voor makkelijker onderhoud. Deze beschermlaag is onderhevig aan slijtage en dient periodiek hersteld te worden d.m.v. het aanbrengen van een polymeer waslaag.
Marmoleum is een eigen merknaam van Forbo voor linoleumvloeren zoals ook Marmorette en Artoleum merknamen zijn voor linoleum.
Marmoleum schoonmaken en onderhoud. Afhankelijk of er recente of al zeer oude, dikke waslagen op het marmoleum zitten wordt de vloer gestript. In de praktijk wordt soms jarenlang waslaag over waslaag gesmeerd, zonder dat zelfs de vloer goed is gereinigd. Het gevolg is ingesloten vuil en randvergoring. Je ziet dan aan de zijkanten soms millimeters dikke, bruine waslagen zitten. Om dit weer goed te krijgen zijn zware reinigingsmethoden nodig. Dit is specialistisch werk omdat de kleur van het marmoleum bij een verkeerde werkmethode kan worden aangetast. Onze technisch specialisten zijn opgeleid om dit werk uitstekend te kunnen uitvoeren.

Marmoleum onderhoud een goede zaak

Hoewel de toplaag van marmoleum goede bescherming biedt is jaarlijks groot onderhoud noodzakelijk. Dit kan zijn het schrobben met een éénschijfsmachine van de vloer of het aanbrengen van nieuwe toplaag.
JNC gebruikt PU hardsealers van dr. Schutz, een product met een aanmerkelijk hogere slijtweerstand dan conventionele polymeerwassen.
Twee lagen geschikte PU hardsealer in mat, zijdemat of glanzend, kan prima volstaan. Als er sprake is van overmatig loopverkeer of inwerking van kleurstoffen, desinfecterende reinigingsmiddelen of ontsmettingsalcohol zijn hiervoor speciale middelen nodig zoals een 2 componenten PU coating.

Het beste advies is het marmoleum onderhoud aan een expert over te laten.
Ondeskundigheid kan soms onherstelbare schade veroorzaken.

Voordelen van een goed marmoleum onderhoud zijn:

  1. De vloer is makkelijker schoon te maken
  2. Bescherming tegen slijtage en krassen
  3. Uitstraling naar eigen wens doordat gekozen kan worden voor een matte, zijdeglans of hoogglans afwerking.
      1.  

Lees meer over marmoleum onderhoud en schoonmaken en download het GRATIS E-book: “Vloeren, vloerbedekking en vloeronderhoud”.

Scroll naar boven