Natuursteen vloeren onderhouden

Natuursteen vloeren onderhouden

Natuursteen vloeren onderhouden, zoals marmer, travertin, Belgisch- en Chinees hardsteen, terrazzo, graniet. Ze hebben allemaal een rijke en chique uitstraling. Maar wat moet je doen als de glans minder wordt en er in de loop der tijd vlekken, krassen of doffe looppaden zijn ontstaan.

Gelukkig zijn er diverse methoden om de vloer weer in haar oorspronkelijke stralende staat terug te brengen zoals vlakschuren, slijpen, polijsten en impregneren. Maar wat betekenen deze termen nou eigenlijk en welke methode is voor mijn vloer de meest geschikte. Wat dat laatste betreft, welke methode de meest geschikte is, kunnen we alleen bepalen als we de vloer gezien hebben om een onderbouwd advies te kunnen even. Maak daarom altijd een vrijblijvende afspraak en voorkom teleurstelling en onnodige kosten.

Vlakschuren

Laten we maar met de meest intensieve methode beginnen voor een natuursteen vloeren onderhouden, namelijk het vlakschuren van de vloer. Wanneer adviseren we een vloer te vlakschuren? Als de tegels ongelijk zijn gelegd en  uw marmervloer hierdoor kleine hoogte verschillen heeft kan dit lastig zijn in het dagelijks gebruik. Stoelen schuiven slecht, tijdens het dweilen blijft er vuil achter hangen en krijg je van die schaduwrandjes. Ook als er verstorende diepe krassen of doffe plekken en doffe looppaden in de vloer zitten is dit een bewerking die een optimaal en langdurig resultaat garandeert. Uw natuursteen vloeren onderhouden is dus zeer belangrijk.

Bij vlakschuren wordt iedere oneffenheid door ongelijk gelegde tegels met de voeg gelijk geslepen en worden diepe krassen verwijderd. Vlakschuren gebeurt met een zware machine waaronder een plaat met in kunststof gebonden industriediamant ronddraait. Vanzelfsprekend worden ook alle minder diepe krasjes verwijderd en is een homogeen maar volkomen vlak maar dof oppervlak ontstaan.

De volgende fase is dan ook slijpen en steeds fijner polijsten tot de gewenste glansgraad is bereikt. Dit kan zijdeglans (gezoet) zijn of tot hoogglans gepolijst worden.

Hieronder is dezelfde vloer weer tot hoogglans gepolijst:

 

Doordat er bij vlakschuren, slijpen en polijsten water wordt gebruikt  zal er geen stof in de lucht gaan  dwarrelen.

Slijpen/polijsten

In een aantal gevallen is vlakschuren niet nodig. Dit kan zijn omdat de vloer geen of weinig onregelmatigheden heeft. In dat geval gaan we de vloer flexibel slijpen/polijsten. Dit gebeurd door middel van ronde diamantpads onder een machine die met 150-200 tpm. ronddraait. Door met steeds fijnere diamantkorrels te werken ontstaat het zo gewenste glanzende resultaat.

Ook kan om budgettaire redenen voor slijpen/polijsten worden gekozen. Niet vlakschuren en kiezen voor flexibel slijpen/polijsten kan zomaar € 10,00 per m2 schelen.

Stoppen van voegen en gaatjes

Na het vlakschuren en slijpen wordt de vloer nagekeken of er voegen open staan of dat er gaatjes gestopt moeten worden. Vooral bij travertin is dit het geval. De gaatjes worden met een kunsthars in kleur van de vloer gestopt en de open voegen opnieuw ingewassen.

Impregneren

Impregneren is een uitstekend hulpmiddel om indringen van vuil en vloeistoffen te voorkomen en zo uw natuursteen vloeren onderhouden. Het impregneermiddel wordt in een dun waterige vorm met een lage drukspuit op de vloer aangebracht en dringt in het natuursteen. Door de speciale samenstelling wordt een chemische reactie veroorzaakt met bepaalde elementen in het natuursteen waardoor er kristalletjes ontstaan die de poriën vullen. Desondanks blijft een geïmpregneerde vloer damp-open. Omdat het impregneermiddel in het natuursteen dringt en dus geen laagje vormt verandert er niets aan het uiterlijk of de glans van de vloer.

Meer informatie over een natuursteen vloeren onderhouden vind u op onze pagina over natuurstenen vloer onderhouden.

Scroll naar boven